niedziela, 3 lutego 2013

WITAMINĄ B 17 STOSOWANA W PROFILAKTYCE I LECZENIU CHORÓB NOWOTWOROWYCH

 Zawartość poniższego wpisu ma zadanie wyłącznie informacyjne. Produkty tu opisywane są pożywieniem lub suplementami diety, a spożywanie ich wspomaga mechanizmy odpornościowe w walce z chorobą lub umacnia zdrowie. Zawarte tu informacje nie należy traktować jako porady w jakimkolwiek konkretnym przypadku choroby. Przed zastosowaniem każdej kuracji należy skonsultować się z lekarzem, który posiada wiedzę i pojęcie o stosowaniu terapii metabolicznej.

W Polsce zgodnie z Rocznikiem Statystycznym odnotowuje się rocznie ok. 140 tys. przypadków zachorowań na raka z tendencją rosnącą. Zaś według szacunków Amerykańskiego Towarzystwa Onkologicznego co roku na raka zapada ponad 500 tys. Amerykanów, zaś co trzeci mieszkaniec tego kraju w trakcie swojego życia najprawdopodobniej na raka zachoruje. Szanse na przeżycie pięciu lat ma ok 1/4 z osób zdiagnozowanych. 

Mimo wielkich postępów w diagnozowaniu i leczeniu nowotworów złośliwych, rak powoduje jedną z głównych przyczyn śmierci w krajach zaliczanych do wysoko uprzemysłowionych. Szacuje się, że co trzeci obywatel tych państw umrze na jakąś odmianę raka. 

Rak może zostać powstrzymany już dziś i to w oparciu o aktualny, potwierdzony badaniami i doświadczeniem klinicznym, stan wiedzy. Według twierdzeń naukowców zajmujących się działaniem witamin B17 i B15 , rozwój raka spowodowany jest niedoborem pokarmowym. O ile - jak twierdzi współczesna medycyna - powodem raka mogą być wirusy, bakterie, toksyny, a także osłabienie układu obronnego organizmu, to jego niepohamowany rozwój może być powstrzymany obecnością pewnego składnika pokarmowego. Niestety,człowiek współczesny usunął ze swojego pożywienia. Tym składnikiem jest witamina B17znana również jako amigdalina lub letril. Z biegiem czasu coraz więcej ludzi miało pewność,że dr Krebs odkrył środek zwalczający prawie każdy rodzaj raka. 
Ponieważ ponadnarodowe koncerny farmaceutyczne nie mogły opatentować witaminy B17  i zastrzec sobie tym samym wyłącznych do niej praw, zaczęły ją zwalczać za pomocą agresywnej propagandy - i to pomimo ogromnej ilości dowodów jej skuteczności w leczeniu większości rodzajów raka. 

Witamina B17 , znana jako latril lub amigdalina, znajduje się w wielu roślinach. Najwięcej jest jej w nasionach roślin zaliczanych do rodziny rosacea ( różowate ), takich jak morele, brzoskwinie, śliwki i innych, o gorzkich nasionach ( gorzkie migdały ). Sporo roślin, owoców i warzyw zawiera niewielkie ilości witaminy B17 i w ten sposób stanowi ona część naszej codziennej diety. 

Witamina B17 obficie występuje w żywności ludów takich jak np. Eskimosi, Hunzowie, Abchazi i innych. Warto wspomnieć, że owe społeczności są w zasadzie w 100 % wolne od raka. Dr Krebs twierdził, że spożywanie min. 100 mg witaminy B17  ( czyli około 7 pestek gorzkiej moreli ) prawie całkowicie chroni przez zachorowaniem na raka. 

Oto żywność zawierająca witaminę B17:
NASIONA, PESTKI:  morele, brzoskwinie, nektarynki, jabłka, wiśnie, śliwki, gruszki
ORZECHY:  gorzkie migdały, orzech nerkowca, orzeszki makadamii
JAGODY: prawie wszystkie dziko rosnące jagody, takie jak jeżyny, aronia, żurawina, czarny bez, również malina, truskawka
ZIARNA ZBÓŻ:  jęczmień, owies, pszenica, gryka, proso, żyto, brązowy ryż
INNE NASIONA:  len, sezam, bob, wyka, soczewica, fasola, fasola mung, lima
RÓŻNE: kiełki bambusa, ziele fuksji, dzika hortensja, cis ( igły ), szałwia       

Aby przyswoić możliwie największą dawkę witaminy B17 należy kierować się poniższymi zasadami:
- należy jeść w całości owoce zawierające witaminę B17 ( łącznie z pestkami ), lecz nie jeść większej ilości pestek niż znajdujących się w zjadanych owocach. 
- w zasadzie jedna pestka moreli lub brzoskwini na każde ok. 5 kg wagi ciała zawiera wystarczającą ilość B17, by zapobiec pojawieniu się raka. 
- oczywiście zawsze można zjeść " zbyt dużo ". Czegokolwiek. Spożycie zbyt wielu pestek lub nasion może skutkować nieprzyjemnymi efektami ubocznymi. 
- witamina B17 występuje w wysokim stężeniu w surowych owocach  - pestkach - nasionach, lub w roślinach będących w stanie kiełkowania, nie podanych intensywnej obróbce termicznej. Umiarkowane gotowanie / podgrzewanie niszczy B17. 

W kolejnych postach więcej informacji o witaminie B17, którą zawierają między innymi
 pestki moreli gorzkiej ( jądra) najlepsze - pochodzące z Syrii.       










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz