piątek, 18 stycznia 2013

Szkodliwe dla zdrowia barwniki z kodem E

BARWNIKI

TARTRAZYNA - E 102
Występuje:
produkty w proszku: napoje, zupy, polewy do deserów, groszek i kukurydza konserwowa, krakersy serowe, napoje bezalkoholowe, galaretki, likiery owocowe, marcepan, sos brązowy, dżemy, płatki zbożowe, kasze, miód sztuczny, musztardy
Powoduje:
pokrzywka, zapalenie skóry, bóle głowy, katar sienny, trudności z koncentracją, depresja, wysypka, swędzenie warg i języka, bezsenność, dezorientację.
W połączeniu z benzoesanami powoduje trudności w nauce, a nawet wystąpienie syndromu ADHD u dzieci

ŻÓŁCIEŃ CHINOLINOWA - E 104
Występuje:
jako barwnik do lodów, napojów gazowanych, galaretek i cukierków na kaszel
jako barwnik kosmetyczny w tatuażach, szminkach, mydłach, pastach do zębów, środkach do pielęgnacji włosów, wody kolońskiej
Powoduje:
Astma, pokrzywka, wysypka, zaczerwienie ( stan zapalny ) skóry, nadpobudliwość, anafilaksja. powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę.
 
ŻÓŁĆ POMARAŃCZOWA - E 110
Występuje:
Gumy do żucia, żelki, musztardy, zupki w proszku, marmolady, płatki zbożowe,
Powoduje:
może wywołać reakcje u osób z nietolerancja na salicylany. Dodatkowo, uwalnia histaminę i może wzmóc objawy u astmatyków. W połączeniu z benzoesanami może powodować nadpobudliwość u dzieci
 
AZORUBINA - E 122
Występuje:
Wyroby cukiernicze, budynie, galaretki, kisiele, cukierki, marcepan, dżemy, marmolady, konfitury, jogurty, wino, napoje
Powoduje:
Wywołuje reakcje alergiczne, niebezpieczny dla astmatyków, może powodować nadpobudliwość

AMARANT - E 123
Występuje:
Ciasta i galaretki w proszku, płatki śniadaniowe, bezalkoholowe i niskoprocentowe napoje alkoholowe, kawior, przetwory z czarnej porzeczki
Powoduje:
Nieżyt nosa, może wpływać na płodność, wątrobę i nerki. Spożywany przez kobiety w ciąży może wywoływać u dziecka wady wrodzone, podejrzewany o działanie rakotwórcze
 
CZERWIEŃ KOSZENILOWA - E 124
Występowanie:
Ciasta i galaretki w proszku, dżemy, polewy deserowe, napoje, lody, stosowany do barwienia skorupek jaj
Powoduje:
Działanie nowotworowe ( guzy wątroby ), może powodować nadpobudliwość u dzieci, niebezpieczny dla astmatyków
 
ERYTROZYNA - E 127
Występowanie:
Owoce konserwowe i koktajlowe, kiszki kiełbas, herbatniki i ciastka w proszku, pasty do zębów, kosmetyki, lekarstwa
Powoduje:
Może powodować typowe dla barwników azotowych działania niepożądane i światłowstręt, trudności w nauce. wpływa na wątrobę, serce, tarczycę, płodność i żołądek., podejrzewany o działanie rakotwórcze
 
BŁĘKIT PATENTOWY - E 131
Występowanie:
Niekiedy dodawany do żelków, lodów
Powoduje:
Reakcje alergiczne, świąd, pokrzywka, nudności, niedociśnienie, reakcje jelitowo-żołądkowe, może powodować wstrząs anafilaktyczny, może powodować wzmożenie uwalniania histaminy

INDYGOTYN - E 132
Występowanie:
Butelkowe napoje bezalkoholowe, słodycze, herbatniki, lody, wypieki, wyroby cukiernicze
Powoduje:
Reakcje alergiczne, nadpobudliwość, problemy z sercem, nie podawać dzieciom, podejrzany o działanie rakotwórcze

ZIELEŃ - E 142
Występowanie:
Groszek konserwowy, sos miętowy, serniki w proszku, galaretki, tekstylia
Powoduje:
Astma, nadpobudliwość, bezsenność, reakcje alergiczne, anemia

KARMEL - E 150 a - E 150 d
Występowanie:
Piwa typu porter, napoje coca cola, pepsi, czekolady, brązowy sos do mięs, dżemy, wyroby cukiernicze
Działanie:
Nadpobudliwość, rozwolnienie, nasilenie ruchów robaczkowych jelit, jest toksyczny

CZERŃ BRYLANTOWA - E 151
Występowanie:
Używany do barwienia ciast w proszku z czarną porzeczką, jogurty pitne, ajerkoniaki, sosy brązowe, kawior
Powoduje:
Negatywnie wpływa na nerki, w jelitach może być przekształcony przez bakterie do prawdopodobnie niebezpiecznych składników

ALUMINIUM - E 173
Występowanie:
Stosowany jest głównie w cukiernictwie do zdobienia powierzchni różnych wyrobów cukierniczych np. tortów. Ogólnie ze względu na swoją szkodliwość jest rzadko stosowany.
Powoduje:
Połknięcie lub inhalacja może nasilić choroby nerek i płuc. Toksyczny dla układu krwionośnego, rozrodczego i nerwowego. W związku z udowodnieniem związku tego metalu z chorobą Alzheimera Parlament Europejski uznał, że dodawanie aluminium powinno być zakazane.

LITORLUBINA - E 180
Występuje:
sery
Powoduje:
Reakcje alergiczne, nadpobudliwość, bezsenność, pokrzywka, katar sienny, problemy żołądkowo-jelitowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz