KONSERWANTY
KWAS BENZOESOWY - E 210
KWAS BENZOESOWY - E 210
BENZOESAN SODU - E 211
Występowanie:
konserwy rybne, koncentraty pomidorowe, soki owocowe, galaretki, napoje, margaryny, środki farmaceutyczne
Powoduje:
wysypka, reakcje alergiczne, podrażnienie śluzówki żołądka i jelit, podejrzewany o działanie rakotwórcze, niebezpieczny dla osób uczulonych na aspirynę
ESTER ETYLOWY KWASU P-HYDROKSYBENZOESOWEGO - E 214
Występowanie:
przetwory rybne, margaryny, żelatyna spożywcza, warzywa i owoce, pasty do zębów
Powoduje:
reakcje alergiczne, działa odurzająco, wywołuje skurcze mięśni
DWUTLENEK SIARKI - E 220
SIARCZANY - E 221 - E 222 - E 223 - E 224 - E 226 - E 227 - E 228
Występuje:
suszone owoce, wiórki kokosowe, soki owocowe, wina, ocet winny, napoje bezalkoholowe, jabłecznik
Powoduje:
może obniżyć zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia - witaminy A i B1. U osób cierpiących na astmę może powodować problemy w oddychaniu. W wysokich stężeniach (powyżej tych używanych w żywności) może powodować zaburzenia układu trawiennego, obniżenie ciśnienia, zwężenie oraz zapalenie oskrzeli, powoduje bóle głowy, nudności.
BIFENYL - E 230
ORTOFENYLOFENOL - E 231
ORTOFENYLOFENOLAN SODU
Występuje:
skórka cytrynowa, marmolada, używany do odkażania niektórych owoców - na skórce pozostają jego resztki
Powoduje:
może być toksyczny dla układu oddechowego, krwionośnego i nerwowego, a także wątroby i nerek. Kontakt może wywołać podrażnienie oczu i nosa, wymioty oraz depresję
AZOTYN III POTASU - E 249
AZOTYN III SODU - E 250
Występuje:
wędliny, mięsa, ryby
Powoduje:
podejrzany o działanie rakotwórcze, astma, zapalenie nerek, zawroty głowy, nadciśnienie
AZOTAN V - E 251
AZOTAN V POTASU - E 252
Występuje:
wędliny, mięsa, sery
Powoduje:
działa drażniąco na skórę, oczy, drogi oddechowe i przewód pokarmowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz