piątek, 18 stycznia 2013

Szkodliwe dla zdrowia emulgatory z kodem E

EMULGATORY

KWAS ALGINOWY - E 400
Występuje:
produkty spożywcze ( dżemy, galaretki, soki ), kosmetyki ( żele pod prysznic, szampony, pasty do zębów, mydła ), dodawany do produktów dla niemowląt
Powoduje:
niebezpieczny dla kobiet w ciąży, obniża poziom składników mineralnych w organizmie

KARAGEN - E 407
Występowanie:
mleka w proszku, mleka zagęszczone, śmietanki pasteryzowane, dżemy, galaretki, marmolady, wędliny, konserwy, lody, koncentraty napojów, serki twarogowe, margaryny niskotłuszczowe, koncentraty napojów
Powoduje:
zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory, działa przeczyszczająco, nie powinien być spożywany przez dzieci

DIFOSFORANY - E 450
Występuje:
konserwowe mięso i ryby, serki topione, proszki do pieczenia, aromatyzowane napoje bezalkoholowe, mleko w proszku i zagęszczone, owoce kandyzowane, napoje dla sportowców, zabielacze, lody, desery w proszku, pieczywo cukiernicze, ciasta o luźnej konsystencji, gotowe sosy, zupki i buliony, herbaty instant, żywność sproszkowana, surimi, guma do żucia, herbatniki, sucharki, aromaty
Powoduje:
nadmiar difosforanów może uszkodzić nerki. Fosforany wykazują powinowactwo do wapnia, a wiążąc się z nim, wpływają na zmniejszenie gęstości kości i mogą zwiększyć ryzyko osteoporozy.

METYLOCELULOZA - E 461
Występuje:
mięso, ryby, wędliny
Powoduje:
zaparcia, biegunkę

1 komentarz:

  1. Dowiedziałam się na stronie isklad.pl, że E450 jest nawet w moich ulubiony herbatnikach PetitBeurre, które niby uznawane są za zdrowe i które polecali mi w diecie podczas karmienia.

    OdpowiedzUsuń