piątek, 18 stycznia 2013

Szkodliwe substancje słodzące z kodem E

SZKODLIWE SUBSTANCJE SŁODZĄCE

ASPARTAM - E 951 SZTUCZNY SŁODZIK
Występowanie:
napoje bez cukru, napoje energetyczne, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe o obniźonej kaloryczności, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe, gumy do żucia, leki i środki farmaceutyczne dla dorosłych i dzieci
Powoduje:
nowotwór mózgu, stwardnienie rozsiane, syndrom chronicznego zmęczenia, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, zanik pamięci, chłoniak, cukrzyca, wady wrodzone

SACHARYNA - E 954
Występowanie:
środek słodzący dla osób chorych na cukrzycę, napoje bez cukru, dietetyczne produkty mleczne, soki owocowe o obniźonej kaloryczności, desery bez cukru, wybory cukiernicze, piwa bezalkoholowe bez dodatku cukru, dżemy, marmolady, musztardy, galaretki,wafle, sosy, konserwy rybne, pieczywo, płatki zbożowe
Powoduje:
nadużywanie może powodować rozwój nowotworu pęcherza

MALTITOL - E 956
Występowanie:
wyroby cukiernicze - nadaje produktom „śmietankową" konsystencję, co jest szczególnie ważne w przypadku słodyczy,czekolady, produkty dla diabetyków
Powoduje:
może powodować nadmierne gromadzenie sie gazów w jelitach oraz biegunkę

SORBITOL - E 420
Występowanie :
środek słodzący, detergenty, żywice syntetyczne, lakiery, kosmetyki, leki i środki farmaceutyczne dla dorosłych i dzieci, pasty do zębów
Powoduje:
wzdęcia, biegunkę, bóle brzucha

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz